Evde sıkışıp kaldınız ve bitki yetiştirmek mi istiyorsunuz?

 

Evde sıkışıp kaldınız ve bitki yetiştirmek mi istiyorsunuz?
Evde sıkışıp kaldınız ve bitki yetiştirmek mi istiyorsunuz? 

Evde sıkışıp kaldınız ve bitki yetiştirmek mi istiyorsunuz? Botanikçi Alastair Culham, evde yetiştirilen bitkileri mutlu, sağlıklı ve canlı tutmak için ipuçları veriyor...



Işık şart


Bir bitkinin sağlıklı kalması için en önemli çevresel faktör ışıktır. Bitkilerin fotosentez yapabilmek için ışığa ihtiyacı vardır. Eğer bulundukları yer yeteri kadar ışık alıyorsa bol bol fotosentez yapacaklar. Bitkiler fotosentez yapamazsa, büyüyemezler.


Pencerelere dikkar!


Güneş’in güneye bakan pencerelerde parladığı anlar, bitkilerin en yoğun ışık aldığı anlardır. Bu yüzden kaktüslerinizi ve bromelialarınızı bu pencerelere koymalısınız. Kuzeye bakan pencereler fazla doğrudan Güneş ışığı alamaz, bu yüzden parlak ışığa toleransı fazla olmayan Adiantum gibi bitkileri buralara yerleştirebilirsiniz. Doğu ve batıya bakan pencereler orta seviyede Güneş ışığı alır, bu yüzden buralar salon sarmaşığı, telgraf çiçeği gibi bitkiler için uygundur.


LED ışık, bitkilere faydalıdır


Modern soğuk beyaz LED lambalar, eski tür ampullere göre çok daha dengeli gün ışığı veriyor. Bu yüzden, doğrudan bir LED ışığın altına konan bitkiler fotosentez yapmalarına yardımcı olacak faydalı miktarda ışık alacaktır.


Su yoksa, bitki sağlıksızdır


Eğer bir bitkiyi susuz bırakırsanız, yapraklarının üzerinde bulunan, stoma olarak adlandırılan ince yarıklar, bitkinin kendi suyunu kaybetmemesi için kapanır. Stoma kapandığında karbondioksit giremeyeceği ve oksijen çıkamayacağı için bitki fotosentez yapamaz. Bu yüzden, bir bitkinin sağlıklı kalması için doğru şekilde sulanması şarttır. Bitkinin toprağını iyice sulayın. Daha sonra toprağın yüzeyinin iki – üç santimetre kadarı kuruyana kadar bekleyin. Çoğu bitki için, bu aşamada tekrar sulama yapmak gereklidir.




Gübre, destek olur


Saksı toprağı yaklaşık olarak altı – sekiz hafta içinde sulama nedeniyle besleyiciliğini kaybedebilir. Yaz aylarında bol miktarda ışık ve ısı olduğundan dolayı sıvı gübre kullanıyorum ve bunu paketin üzerinde yazan dozun onda birine kadar sulandırıyor ve haftalık sulama sırasında bitkilerime veriyorum.


Bitkilerinize temiz bir başlangıç yaptırın


Eğer bitkiniz solgun ve mutsuz görünüyorsa, saksısını değiştirerek onu canlanmaya teşvik edebilirsiniz. Saksı toprağı, canlı toprak değildir. İçinde onu parçalayan solucanlar yoktur. Saksı değiştirdiğinizde toprağın yapısını da değiştirmiş olursunuz. Toprak ne kadar sıkışık ise, suyun içinden geçmesi o kadar zorlaşır, bu yüzden de daha az oksijen alır. Bu nedenle de bitkinizin kökleri daha sağlıksız olur.


Bitkiler evin havasını sağlıkl tutar


Bitkilerin evimizin havasına yaptığı en büyük katkı, nemi artırmalarıdır. Kaloriferli evlerin havasındaki nem genelde düşüktür. Bitkilerin zihinsel sağlığa iyi geldiğine ve bunun bağışıklık sistemimiz üzerinde olumlu bir etkisi olduğuna dair güçlü kanıtlar da bulunuyor.


Bitkileriniz sürekli ölüyor mu? Ümitsizliğe kapılmayın…


Kurdele çiçeği ve telgraf çiçeği, özellikle dayanıklı bitkilerdir. Sulamayı sık sık unutuyorsanız, kaktüsler sizin için uygun bitkilerdir. Onları Güneş ışığı alan bir pencerenin kenarına koyun ve unutun. Orkidelerin yaprakları etlidir ve susuz kalmaya kaktüsler kadar dayanabilirler. Boyunlarını eğdiklerinde biraz sulamanız yeterlidir, tekrar canlanırlar.


Kaynak Popular Sc

Yorum Gönder

Selamün Aleyküm [Selâmet Cevap],

Blogumuzda yayınladığımız dini içerikler hakkındaki düşünceleriniz bizim için önemlidir. Bu yazı hakkındaki görüşlerinizi aşağıdaki yorum formu aracılığıyla bizimle paylaşabilirsiniz.

Yorumlarınızı okuyup yanıtlamaya çalışacağız. Ancak, lütfen saygılı bir dil kullanmaya özen gösterin. Yorumlarda, herhangi bir dinî, siyasi veya etnik ayrımcılık yapılmasına izin verilmeyecektir.

Sitemizdeki diğer dini içerikler hakkındaki görüşlerinizi de bizimle paylaşabilirsiniz. Bizi takip etmeye devam edin ve katkılarınız için teşekkürler.

Allah'a emanet olun,

[Selâmet Cevap]

Dua ederiz dua bekleriz
Selam ile dua

Daha yeni Daha eski

Anında haberdar olmak için selamet cevap mobil uygulamasını indir

Anında haberdar olmak için selamet cevap mobil uygulamasını indir
İndirdin mi cansın güzel kardeşim